Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 12 Μαΐου 2012

FLORIADE 2012 - H ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΕΚΘΕΣΗ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑΣNO MONEY PROJECT

 Η πρώτη εθνική Συμμετοχή της Ελλάδας στην μεγαλύτερη έκθεση κηποτεχνίας και πρασίνου του κόσμου είναι πλέον γεγονός και όχι μόνο ένα όνειρο πατριωτών…
Αυτή λοιπόν είναι όλη η ιστορία όπως την περιέγραψαν τα μέλη της Synergia Hellenic Garden Team, αυτοί οι οποίοι έκαναν εφικτό αυτό που έμοιαζε αδύνατο όταν ξεκίνησαν το μαγικό αυτό ταξίδι!
Η ιστορία μας λοιπόν ξεκινάει με την βοήθεια (όπως πάντα!!!) του Ελληνικού κράτους… στο οποίο απευθύνθηκαν αρχικά οι Ολλανδοί εκπρόσωποι της έκθεσης προσφέροντας έναν χώρο δωρεάν ώστε να συμμετάσχει η χώρα μας, με σκοπό την προώθηση του τουρισμού αλλά και των ελληνικών προϊόντων. Όπως ήταν φυσικό το ενδιαφέρον του κρατικού μηχανισμού περιορίστηκε στη απλή αναίτια άρνηση συμμετοχής.
Δηλαδή με πολύ απλά λόγια δεν αξιολογήθηκε  ως σημαντική για την χώρα μας αυτή η διεθνής έκθεση. Μια έκθεση που ψηφίστηκε από το CNN ως ένας από τους δέκα κορυφαίους προορισμούς του κόσμου για το 2012…Μια έκθεση που ο πρόεδρος της Τουρκίας Γκιούλ επισκέφτηκε επίσημα και τον ξενάγησε η βασίλισσα Βεατρίκη της Ολλανδίας… Μια έκθεση στην οποία αναφέρονται σχεδόν όλα τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης καθώς επίσης και οι μεγαλύτερες εφημερίδες… Μια έκθεση που στην περίπτωση του Ισραήλ, η κρατική χρηματοδότηση ήταν 800,000€…Μια έκθεση για την οποία θα μπορούμε να συνεχίσουμε για πολύ ώρα τις αναφορές αλλά ας σταματήσουμε εδώ. Μια έκθεση που γίνεται κάθε δέκα χρόνια και προσελκύει επισκέπτες από όλο τον πλανήτη.
Μέσα λοιπόν από αυτό το σύστημα που λέγεται κρατικός μηχανισμός εμφανίζεται ως από μηχανής θεός ο Γεωπόνος Νίκος Θυμάκης ο οποίος με πολύ απλό τρόπο παίρνει στη κατοχή του τα έγγραφα συμμετοχής. Έρχεται σε επαφή με τους υπεύθυνους της έκθεσης και αφού περνάει από συνέντευξη αξιολόγησης, που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας στα πλαίσια της FLORPLANT, παίρνει το πράσινο φώς για την πρώτη εθνική Ελληνική συμμετοχή. Δεδομένης της αδιαφορίας των κρατικών παραγόντων, απευθύνεται στην κοινωνία των πολιτών και συζητά με την Ματίνα Κανάκη για την ενδεχόμενη χρήση του περιβαλλοντικού παιχνιδιού PLANETBOOK ως επίκεντρο του κήπου, δεχόμενος τη σκέψη της Διευθύντριας του Αγροτικού Ανθοκομικού Συνεταιρισμού Φυτωριούχων Αττικής να έχει ο κήπος κάτι που να αφορά στα παιδιά. Στη συνέντευξη τον Νίκο Θυμάκη συνόδευσε ο νεαρός παραγωγός και μέλος του ΔΣ του Συνεταιρισμού, Δημήτρης Δημητρίου.
Διερευνώντας τον τρόπο με τον οποίο θα μπορούσε να γίνει αυτή η συμμετοχή, ο Νίκος Θυμάκης προσεγγίζει και βολιδοσκοπεί τους κυριότερους Έλληνες Φυτωριούχους-Εξαγωγείς και παίρνει διαβεβαιώσεις για συμμετοχές χορηγικές ως προς το φυτικό υλικό και ενθάρρυνση για αυτό που κάνει. Έτσι, την 1η Δεκεμβρίου 2012, ανακοινώνεται η Ελληνική Συμμετοχή στη FLORIADE 2012 σε δεξίωση του Ολλανδού πρέσβη στην «Αίγλη» Ζαππείου, παρουσία του Αντιδημάρχου Πεντέλης κου Λευτέρη Κοντουλάκου που δεσμεύεται για υποστήριξη του Δήμου Πεντέλης. Τις επόμενες μέρες την αιγίδα τους δίνουν ο Φορέας Διαχείρισης Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης» (Φορέας του ΥΠΕΚΑ) και η ΜΚΟ «ΚΕΑΝ» από την κοινωνία των πολιτών . Με αυτά τα δεδομένα, η συμμετοχή αναγνωρίζεται πλέον και επίσημα ως «εθνική» και ο χώρος παραχωρείται στην Ελλάδα ΔΩΡΕΑΝ. Την υπογραφή βάζει ο Νίκος Θυμάκης την 12η Δεκεμβρίου 2011 στο Venlo , παρουσία του κορυφαίου Αρχιτέκτονα Κήπων του κόσμου για το 2010 και προσωπικού του φίλου, κου Nico Wissing
Έχοντα ς πλέον ουσιαστικά βρει τον τρόπο να «αντικαταστήσει» τον κρατικό  μηχανισμό (Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ΟΠΕ που θα έπρεπε να είχαν ασχοληθεί) κι έχοντας «εξασφαλίσει» τα φυτά και το logistics, ο Νίκος Θυμάκης στρέφεται για βοήθεια στους φίλους του, την παρέα του για την αξιοποίηση της ιδέας , τον οριστικό σχεδιασμό και την εκτέλεσή της. . Έτσι οι Νίκος Θυμάκης, Παναγιώτης Γκουνίδης,  Γιάννης Γρύλλης, Βέκκος Κορνήλιος, Γιάννης Κτενάκης και Μιχάλης Αναγνώστου συναντούνται στις 19/01/12 σε μια καφετέρια στην Κηφισιά για να μιλήσουν για το ακατόρθωτο όνειρο…
Ο Βέκκος Κορνήλιος αναλαμβάνει άμεσα να παρουσιάσει σε τρισδιάστατο σχεδιασμό την ιδέα του Νίκου Θυμάκη ώστε άμεσα να προχωρήσει η ομάδα στην βελτίωση της αρχικής ιδέας του σχεδίου. Ο Μιχάλης Αναγνώστου ιδιοκτήτης της εταιρείας ‘Φυτοχώματα Αναγνώστου’ από την πρώτη στιγμή δηλώνει την υποστήριξη στο εγχείρημα και την χρηματοδότηση κάποιων εξόδων.
Στην επόμενη συνάντηση η ομάδα της Συνέργειας συμπληρώνεται με την προσθήκη των Ματίνα Κανάκη και……. και στη συνέχεια και με Κώστα Νικολούδη .Έτσι μετά από πρόταση του Παναγιώτη Γκουνίδη η ομάδα των 7 ονομάζεται SYNERGIA Hellenic Garden Team και ως στόχος της ορίζεται η άξια εκπροσώπηση της Ελλάδας μας  στην διεθνή έκθεση κηποτεχνίας FLORIADE 2012 στο VENLO. Η ολοκληρωμένη πλέον ομάδα, συναντάται στην ΤΑΝΙ και οριστικοποιεί την συμφωνία της.


Στις 31/01/2012 πραγματοποιείται η τελευταία επίσημη συνάντηση των εκπροσώπων των εθνικών συμμετοχών. Η ομάδα αποφασίζει να στείλει τον Βέκκο Κορνήλιο εξαιτίας της κατά το ήμισυ Ολλανδικής του καταγωγής. Έτσι βάζοντας τα έξοδα του ταξιδιού και της διαμονής ρεφενέ η συμμετοχή μας στην τελευταία αυτή συνάντηση είναι γεγονός. Η παρουσία μας εντυπωσιάζει τους διοργανωτές αφού γνωρίζουν τον τρόπο που συμμετέχουμε. Στην συνάντηση παρευρίσκονται πολιτικοί, πρέσβεις και ακόλουθοι πρεσβειών. Κάπου εκεί ανάμεσα σε όλα τα κουστούμια υπάρχει και ένας Έλληνας γεωπόνος με ένα χαρτί Α4 και ένα στυλό. Δεν συνοδεύεται ούτε από εμπορικό ακόλουθο και δεν έχει στενογράφο για τα πρακτικά. Παρόλα αυτά καταφέρνει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και μιλώντας λίγα σπαστά Ολλανδικά κερδίζει την αγάπη των διοργανωτών. Τα αιτήματα μας για πραγματοποίηση της αποστολής 15 μέρες πριν την έναρξη γίνονται δεκτά (είμαστε η μοναδική χώρα που της δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσει τις εργασίες τόσο αργά). Η συνάντηση θεωρείται επιτυχής για την ομάδα παρόλο που η μόνιμη απαίτηση των διοργανωτών ήταν η ύπαρξη εμπορικού ακόλουθου… Μας μένει και το σχόλιο του Ολλανδού υπεύθυνου των εθνικών περιπτέρων Andre van Hammersfeld: «dont worry the crazy Greeks will be ready…»
Λίγες μέρες μετά το ΔΣ του δήμου Πεντέλης, δίνει την αιγίδα του στην Ελληνική συμμετοχή, σε μνήμη του γεωπόνου-δασκάλου Γεώργιου Ζαφειρόπουλου.
Οι αλλεπάλληλες πολύωρες συναντήσεις των μελών της ομάδας για την επίλυση των προβλημάτων που έπρεπε να ξεπεραστούν για να πραγματοποιηθεί η ελληνική συμμετοχή φέρνουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η συνάντηση των Γρύλλη, Βέκκου και Γκουνίδη  στον Μαραθώνα Αττικής (στο κτήμα του πρώτου) οδηγεί στην παρουσίαση του τελικού σχεδιασμού του Ελληνικού περιπτέρου, ενώ με αιχμή του δόρατος τους Νίκο Θυμάκη και Θάνο Βαιόπουλου (οι οποίοι ανέλαβαν και από κοινού τον ρόλο του Project manager) επαναπροσεγγίζονται οι μεγαλύτεροι Έλληνες παραγωγοί με σκοπό να συνδράμουν ΟΡΙΣΤΙΚΑ στο δύσκολο ήδη έργο της ομάδας τη χορηγία  του φυτικού υλικού. Η εταιρεία ΤΑΝΙA ΑGRARIA αναλαμβάνει το δύσκολο έργο της συγκέντρωσης του φυτικού υλικού στις εγκαταστάσεις της στο Κίτσι Κορωπίου, ενώ η νεοσύστατη εταιρεία TERMINAL FLOWER χορηγεί όλα τα μεταφορικά έξοδα του φυτικού υλικού από την Ελλάδα στην Ολλανδία.
Η ανταπόκριση των Ελλήνων παραγωγών ξεπερνάει κάθε προσδοκία αφού προσφέρονται περισσότερα από 1500 φυτά. Η έλλειψη κάλυψης των υπολοίπων εξόδων αναγκάζει την ομάδα να καταναλώσει πολύ ενέργεια στην ανεύρεση χορηγών. Δυστυχώς οι περισσότερες προσπάθειες πέφτουν στο κενό αφού οι μεγαλύτερες Ελληνικές αεροπορικές εταιρείες αρνούνται την χορηγία 7 εισιτηρίων ώστε να ταξιδέψει η ομάδα για την κατασκευή του Ελληνικού περιπτέρου. Κάποια από τα μεγαλύτερα ξενοδοχεία της χώρας αρνούνται την οικονομική βοήθεια ή απλά δεν απαντούν. Η προσέγγιση της ομάδας από μεγάλη εταιρεία κατασκευής θερμοκηπίων από τη Χαλκίδα για την χορηγία ποσού 1500€ μας αναπτερώνει το ηθικό. Δυστυχώς σε αυτήν την διαδρομή υπήρξαν και άνθρωποι που δεν θέλανε να βοηθήσουν αλλά να εκμεταλλευτούν καταστάσεις κάτι που αποδείχτηκε στην πιο κρίσιμη στιγμή αφήνοντας μας εκτεθειμένους. Το φιλότιμο των μελών της ομάδας χτυπάει κόκκινο και η προσπάθεια γίνεται πιο έντονη… Αντίθετα με τους μεγάλους μικροί επιχειρηματίες-φίλοι μας βοηθούν όσο μπορούν. Η εταιρεία i-boss S.A. μας τιμά με την χορηγία 150€, η οδοντίατρος  Σιρκετζή Αλίκη μας τιμά με το ποσό των 200€, ο Μανώλης Ορφανουδάκης 100 € και φυσικά μεγάλος χορηγός τοποθετείται ο Μιχάλης Αναγνώστου ο οποίος πρόσφερε 2000 €.
Η υποστήριξη που έρχεται εκτός Ελλάδας μας ανεβάζει το πληγωμένο ηθικό. Η επικοινωνία του Βέκκου Κορνήλιου με εταιρείες που αντιπροσωπεύει μας φέρνει δυο νέες χορηγίες. Η εταιρεία AEROBIN με έδρα την Αυστραλία αναλαμβάνει να μας στείλει 3 κάδους οικιακής κομποστοποίησης υψηλής τεχνολογίας, ενώ η εταιρεία ENGROW με έδρα την Ολλανδία μας χορηγεί χαλί από κοκοφοίνικα για την εδαφοκάλυψη του διαδρόμου. Ίσως αυτοί να γνωρίζουν την σημασία της έκθεσης η απλά εκτιμούν μια προσπάθεια που γίνεται από κάποιους τρελούς Έλληνες, όπως μας αποκαλούν. Συναντήσεις γίνονται για να βρεθούν λύσεις για την κατασκευή του θεάτρου, μιας και οι χορηγίες δεν είναι αρκετές . Οικονομικές και ευφυής ιδέες προτείνονται από όλους, αλλά καμία δεν θα μπορούσε να δώσει το αποτέλεσμα το οποίο είχε σχεδιαστεί με πολύ κόπο από την σχεδιαστική ομάδα. Η ομάδα αποφασίζει την αυτοχρηματοδότηση.

Η έλλειψη χρημάτων μας αναγκάζει να αναζητήσουμε τις πιο φτηνές λύσεις για διαμονή, διατροφή και κίνηση. Έτσι με πολύ ψάξιμο και λίγη τύχη νοικιάζουμε για την διαμονή μας ένα εξάκλινο σπιτάκι με κόστος 680 € για 12 μέρες για 7 άτομα!!! Έχει και κουζίνα… θα μαγειρεύουμε για οικονομία.Η ενοικίαση 2 αυτοκινήτων είναι αναπόφευκτη αφού η διαμονή μας είναι 30 χλμ από την έκθεση. Το κόστος των αυτοκινήτων αγγίζει τα 480€. Η ελπίδα για την εύρεση νέων χορηγιών δεν σβήνει…ελπίζουμε! Την κάλυψη των αεροπορικών εισιτηρίων κόστους περίπου 1500€ αναλαμβάνει ο Μιχάλης Αναγνώστου. Τα υπόλοιπα έξοδα τα πληρώνουν τα μέλη της ομάδας αν και δεν υπάρχει η οικονομική αυτή άνεση. Αλλά όπως είπαμε όλοι μαζί ξεκινήσαμε και θα το τελειώσουμε με οποιοδήποτε κόστος.
Κατόπιν προτροπής του Προέδρου των Ελληνικών Ομοσπονδιών στην Ολλανδία κου Παύλου Κερασσαβόπουλου, κλείνουμε ραντεβού στο ΥΠΑΑΤ μέσω του Υφυπουργού. Στις 2 Μαρτίου, ο Νίκος Θυμάκης και η Ματίνα Κανάκη συναντώνται με τον Γενικό  Διευθυντή και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες, οι οποίοι βλέπουν με συμπάθεια την προσπάθεια και ανακοινώνουν ότι έχουν εισηγηθεί την άμεση χορηγία 5000 ευρώ στον Υπουργό , ο οποίος είναι σύμφωνος. Πράγματι , στη συνάντηση με τον Υπουργό και το επιτελείο του, φάνηκε τέτοια πρόθεση.
Η συνέχεια όμως ήταν απογοητευτική. Το «έμβλημα» του ΥΠΑΑΤ δεν εστάλλει παρά 9 (!!!) μέρες μετά το «σφίξιμο» των χεριών και κατόπιν πιέσεων του Νίκου Θυμάκη (μία μέρα πριν φύγει η ομάδα για την Ολλανδία) ενώ την Τρίτη 6 Μαρτίου, μετά από πρόσκληση του Διευθυντή Γεωργικών Εφαρμογών και Έρευνας, ο Νίκος Θυμάκης και ο Παναγιώτης Γκουνίδης, βρέθηκαν προ ...εκπλήξεως:  ο αρμόδιος που θα φρόντιζε για τα χρήματα, έκανε ερωτήσεις άνευ σχεδιαστικού ενδιαφέροντος, ζητούσε ξανά τα έγγραφα που είχε καταθέσει ο Νίκος Θυμάκης προκειμένου να ξαναγίνει η διαδικασία από εκείνον (!!!) , ρώτησε πότε θα πήγαινε αυτός , και συνολικά, φανέρωσε τη διάθεση «καπελώματος» της αριβιστικής μας προσπάθειες και καπηλείας του προσωπικού μας κόπου. Κατόπιν αυτής της εξέλιξης, και μετά από συζήτηση με τα άλλα μέλη της ομάδας, ο Νίκος Θυμάκης έστειλε μία πρωτοφανούς υπευθυνότητας αλλά και σημαντικότητας επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή , ΑΙΡΩΝΤΑΣ την αίτηση αιγίδας για όλους τους παραπάνω λόγους.

Πλησιάζουμε στην μέρα αναχώρησης, αφήνουμε τις επιχειρήσεις μας και τις οικογένειες μας για τις επόμενες 2 εβδομάδες… θέλουμε να κάνουμε όλους τους Έλληνες περήφανους, να δείξουμε σε όλο τον κόσμο πόσο ικανός λαός είμαστε, να δουν όλοι ότι μπορούμε να κάνουμε τα πάντα αν συνεργαστούμε και δεν περιμένουμε από το σάπιο Ελληνικό πολιτικό σύστημα.
Υπάρχει βέβαια και ένας προβληματισμός, το προβληματισμένοι γιατί δεν καταφέραμε να μεταφέρουμε στους συνανθρώπους μας την σπουδαιότητα του εγχειρήματος, φορτωμένοι με το αίσθημα της εγκατάλειψης από την χώρα την οποία εκπροσωπούμε   και η σημαία της θα κυματίζει στην κεντρική Ευρώπη για πρώτη φορά.


2 σχόλια:

  1. Θύμωσα, απογοητεύτηκα, συγκινήθηκα, έλπισα. Μπράβο σας και ευχαριστούμε που μας βγάλατε ασπροπρόσωπους, μόνοι σας, χωρίς την υποστήριξη του κράτους μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Lucky Club Casino Site - Lucky Club
    Find Lucky Club Casino site. We offer a variety of entertainment luckyclub and gaming options from all over the world, from the great games on the slots to the Is it safe to play at Lucky Club Casino?Do you live check-in at Lucky Club Casino?

    ΑπάντησηΔιαγραφή