Στο πρώτο λοιπόν επίπεδο σχηματίστηκε ένας χώρος 10 τ.μ. με χλοοτάπητα (υβρίδιο Ζούσιας λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών αλλά και της ανομβρίας) ως ο μοναδικός καθαρός χώρος για την χρήση ενός καθιστικού εκτός από την βεράντα.
Η κατασκευή έλαβε χώρα στον οικισμό του Μαραθώνα στο νησί της Αίγινας. Πρόκειται για μια πανέμορφη εξοχική κατοικία σε ένα συγκρότημα 6 μαιζονετών με βασικό στοιχείο την τοπική πέτρα, και μια μαγική θέα στον Σαρωνικό. Ως εκ τούτου ήταν αναγκαία η κατασκευή ενός αντάξιου σε ομορφιά κήπου.
Οι δυσκολίες που αντιμετωπίσθηκαν αλλά και η μεγάλη πρόκληση για τον υπεύθυνο γεωπόνο ήταν οι πολύ σκληρές συνθήκες που επικρατούν στο νησί (δυνατοί άνεμοι, υψηλές θερμοκρασίες, και ανομβρία) αλλά κυρίως το μικρό μέγεθος του κήπου που ήταν περίπου 50 τ.μ.
Έτσι λοιπόν το πρώτο που όφειλε να κάνει ο κατασκευαστής του κήπου ήταν να δώσει στον κήπο με τεχνάσματα μεγαλύτερο μέγεθος από το πραγματικό. Αυτό επετεύχθη με τη δημιουργία τριών επιπέδων σε διαφορετικά ύψη, χτισμένα πάντα με την ίδια τοπική πέτρα και σε αρμονία με την ήδη υπάρχουσα κατασκευή του σπιτιού. Η λογική που ακολουθήθηκε για την δημιουργία των παρτεριών ήταν αυτή ενός αρχαίου ελληνικού θεάτρου καθότι ο ιδιοκτήτης ήταν Άγγλος και λάτρης της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, με μόνη διαφορά ότι επιλέχτηκαν ευθείες γραμμές και όχι καμπύλες μετά από απαίτηση του ιδιοκτήτη.
Ο υπόλοιπος χώρος φύτευσης του πρώτου αλλά και του δεύτερου επιπέδου φυτεύτηκε με μια μεγάλη ποικιλία φυτών μέτριας και μικρής ανάπτυξης, έτσι ώστε να μην κρύψουν μελλοντικά την μαγική θέα του σπιτιού στον Σαρωνικό.
Στο τελείωμα του χλοοτάπητα δημιουργήθηκε ένα παρτέρι με χρυσάνθεμα για να δώσει τα έντονα χρώματα του στην μονοτονία του χλοοτάπητα. Ενώ στην άλλη πλευρά του χλοοτάπητα συνδυαζόμενων των τριών διαφορετικών παρτεριών δημιουργήθηκε μια τροπική γωνία με ένα κοκοφοίνικα που θα προσφέρει πάντα στον ιδιοκτήτη την ευχάριστη μελωδία του θροίσματος των φύλλων του. Η τροπική αυτή νότα του κήπου ολοκληρώθηκε με την χρήση ενός φοίνικα Robeliini, μιας μπανανιάς, μιας πρωτέας , ενός ανιγκόζανθου αλλα και άλλων τροπικών φυτών
Στο τρίτο και μεγαλύτερο επίπεδο κατασκευάστηκε ένας διάδρομος με Roll Bar ώστε να προσφέρει ένα ακόμα χώρισμα, και συμπληρώθηκε με βότσαλο ενώ ανά μισό μέτρο φυτεύτηκαν φυτά φεστούκας μέσα στο βότσαλο ώστε να δώσουν πράσινους τόνους ζωής μέσα στο άψυχο βότσαλο. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργήθηκαν δυο νέα παρτέρια εκατέρωθεν του διαδρόμου. Αυτά στολίστηκαν με άγριο φυσικό βράχο, φλοιό πεύκου και μια μεγάλη ποικιλία φυτών ποωδών, ερπόντων και θάμνων, αειθαλών και φυλλοβόλων.
Η κατασκευή έγινε σε δυο φάσεις. Η πρώτη αφορούσε την διαμόρφωση του χώρου με το χτίσιμο των παρτεριών που κράτησε μια εβδομάδα, ενώ η δεύτερη φάση αφορούσε τις φυτεύσεις και την εγκατάσταση αυτόματου συστήματος άρδευσης η οποία ολοκληρώθηκε σε τρεις ημέρες.
Το αποτέλεσμα ήταν λοιπόν η δημιουργία μέσα σε πολύ λίγα τ.μ. ενός πολυεπίπεδου κήπου με πολύ μεγάλη βιοποικιλότητα (περίπου 68 διαφορετικά φυτά χρησιμοποιήθηκαν) και μεγάλο εύρος άνθησης των φυτών (σχεδόν όλο τον χρόνο) λόγω της μεγάλης ποικιλίας.
Eυχαριστουμε για τα καλα σου λογια για υο ppva08.blogspot.com
ΑπάντησηΔιαγραφήΚαλη δυναμη στο ξεκινημα σου σαν blogger.