Συνολικές προβολές σελίδας

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012



FLORIADE 2012 – ΜΕ ΠΝΕΥΜΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΩΝ ΑΓΩΝΩΝ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΗΠΟΤΕΧΝΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ

Κόντρα, σε κάθε συντεταγμένη αρχή που επιδιώκει το τέλμα και τη ραστώνη..

Αφιερωμένο στον Γιώργο Ζαφειρόπουλο , λάτρη του Πεντελικού Όρους...
.
Στο Mundial Κηποτεχνίας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και η Ελλάδα, ως «εθνική» συμμετοχή. Η φετινή FLORIADE επικεντρώνεται στο τι μας προσφέρει η Φύση διαδραστικά. Έτσι, το θέμα της είναι «Το θέατρο της Φύσης» , όπου διαδραματίζεται μία παράσταση από περίπου 60 χώρες (ως τώρα) που αφορούν σε καινοτόμες ιδέες κήπων αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων

Μετά τις συνεχείς αναίτιες αρνήσεις φορέων του Ελληνικού Κράτους για «εθνική» συμμετοχή , ο Project Manager  βρήκε τρόπο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Έτσι, μετά από συνέντευξη αξιολόγησης που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας στα πλαίσια της FLORPLANT , δόθηκε από τη διοργάνωση της FLORIADE το «πράσινο φως» και η Ελλάδα θα είναι παρούσα για πρώτη φορά. Ο Νίκος Θυμάκης  με τους Παναγιώτη Γκουνίδη,  Κορνήλιο Βέκκο, Γιάννη Γρύλλη, Γιάννη Κτενάκη, Δημήτρη Δημητρίου και τη Ματίνα Κανάκη (όλοι σχετικοί με το γεωτεχνικό αντικείμενο)  θα ολοκληρώσουν μία «συνέργεια» για την Ελλάδα, δείχνοντας ότι σε κάθε κρίση , υπάρχει λύση , που τη δίνουν οι άνθρωποι που έχουν όρεξη να αναδείξουν τη δουλειά τους και να προβάλλουν την πατρίδα τους. Για αυτό το λόγο και η ομάδα ονομάστηκε «Synergia-Hellenic Garden Team» (www.hellasinfloriade2012.gr)

Η Έκθεση FLORIADE

Από το 1850 περίπου , που έχουν ξεκινήσει σαν θεσμός οι «ανθοκομικές εκθέσεις» ανά τον κόσμο, κάθε χώρα έχει αναπτύξει τη δική της παράδοση. Το επίκεντρο όμως όλων, είναι στην Ολλανδία , που από το 1960 ξεκίνησε η FLORIADE. Από τότε, κάθε 10 χρόνια, σε διαφορετικό μέρος στη «χώρα της τουλίπας» γίνεται  από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο η συγκεκριμένη διοργάνωση που συγκεντρώνει ότι ομορφότερο και καινοτόμο υπάρχει στην ανθοκομία και την κηποτεχνία παγκοσμίως. Η επισκεψιμότητά της , ξεπερνά τα 6.000.000, ενώ μετά το τέλος της, ένας χώρος –πάρκο μένει για πάντα επισκέψιμος και αξιοποιήσιμος από τους κατοίκους της περιοχής και τους επισκέπτες.

Το 2012, θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και η Ελλάδα, ως «εθνική» συμμετοχή.




Λίγα λόγια για τη FLORIADE 2012

Σε έναν χώρο 660 στρεμμάτων όπου πριν βρισκόντουσαν αγροτικές καλλιέργειες, κοντά στα σύνορα Ολλανδίας- Γερμανίας, δίπλα στην πόλη Venlo, θα πραγματοποιηθεί η 6η FLORIADE. Σε συνέχεια του κεντρικού θέματος της προηγούμενης, του 2002 («να νιώσουμε την τέχνη της Φύσης»), η φετινή FLORIADE επικεντρώνεται στο τι μας προσφέρει η Φύση διαδραστικά. Έτσι, το θέμα της είναι «Το θέατρο της Φύσης» , όπου διαδραματίζεται μία παράσταση από περίπου 60 χώρες (ως τώρα) που αφορούν σε καινοτόμες ιδέες κήπων αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων.

Η διάρκεια της έκθεσης είναι περίπου 6 μήνες (5 Απριλίου – 7 Οκτωβρίου 2012) και υπάρχει καθημερινό πρόγραμμα πολιτιστικών κι άλλων εκδηλώσεων.

Πιο μακριά, πιο ψηλά, πιο δυνατά! (Citius , Altius , Fortius).Μία «παράσταση» για την προστασία της Φύσης.....

Από τις θεμελιώδεις αρχές του Ελληνισμού, όπως τις  δίδαξαν οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι, είναι αυτές που αφορούν στην προστασία του τοπίου και του περιβάλλοντος. Μέσα τόσο από τη δράση των Ολυμπιακών Αγώνων όσο και από τις θεατρικές παραστάσεις, έχουν περάσει τέτοια μηνύματα τα οποία και αποτελούν σημαντικά μηνύματα για όλου εμάς και κυρίως για τη νέα γενιά.

Το 2012, είναι «Ολυμπιακή» χρονιά. Το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων, πιο επίκαιρο από ποτέ, για τη διάσωση του πλανήτη....

Ο ελληνικός κήπος στη FLORIADE 2012, αποτελεί σημείο αναφοράς για τις παραπάνω αρχές. Με επίκεντρό του ένα ξύλινο θέατρο , το οποίο θα μπορούσε να είναι ανοικτή τάξη σχολείου ή και χώρος κερκίδων μικρού σταδίου, θα περιστοιχίζεται από τα χαρακτηριστικά  φυτά του ελληνικού καλλιεργημένου τοπίου και χλωρίδας: ένας ελαιώνας, ένας αμπελώνας, ένας βοτανόκηπος με αρωματικά φυτά, κυπαρίσσια αλλά και σχίνα, πικροδάφνες και άλλους θάμνους. Μια «ελληνική» πράσινη πινελιά στον απέραντο παγκόσμιο καμβά των τουλάχιστον 60 εθνικών συμμετοχών, αριθμό ρεκόρ για τη συγκεκριμένη διοργάνωση.

Όπως προτάσσει ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της κηποτεχνίας, οι διάδρομοι εντός του Ελληνικού κήπου θα είναι φτιαγμένοι από υλικό τέτοιο ώστε κάθε σημείο του κήπου να είναι προσβάσιμο σε ΑΜΕΑ....

Εκτός όμως από το θέατρο (ή το στάδιο), υπάρχει και μία μόνιμη παράσταση (ή αγώνας). Η ενέργεια αυτή, πραγματώνεται μέσα από το μοναδικό παγκόσμια περιβαλλοντικό παιχνίδι PLANETBOOK.. Το συγκεκριμένο παιχνίδι , σε επιδαπέδια ή ηλεκτρονική μορφή, θα βρίσκεται στο «σανίδι» και θα το παίζουν σχολεία. Αποτελείται από σειρά ερωτήσεων που αφορούν στο περιβάλλον και στόχος των ομάδων που συμμετέχουν είναι να το σώσουν!

Στις 12 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της FLORIADE, παρουσία του κορυφαίου Αρχιτέκτονα Κήπων κ. Nico Wissing, υπογράφει η σύμβαση συμμετοχής της Ελλάδας στη FLORIADE 2012.

(*) Θερμές ευχαριστίες στον Nico Wissing, την εμπορική ακόλουθο της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα κα. Siwarde Sap, τον Πρόεδρο του ΚΕΑΝ κ. Σταύρο Μηλιώνη , στον αντιδήμαρχο Πεντέλης κ. Λευτέρη Κοντουλάκο, στην Δ/ντρια του ΑΑΣΦΑΑΤ  κα Ολυμπία Κοντοστεργίου, τον Δ/ντη της FLORPLANT ANTALYA  κ. Mehmet Dukkanci και στους αδερφούς  Λουκίσα (ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΛΟΥΚΙΣΑ).

Περισσότερες πληροφορίες για την Έκθεση www.floriade.com




FLORIADE 2012

VENLO- ΟΛΛΑΝΔΙΑ

5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: “THE THEATER OF NATURE”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ “EDUCATION AND INNOVATION”

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ “CITIUS, ALTIUS, FORTIUS…an “act” for Nature”

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΟΥ: “SYNERGIA-HELLENIC GARDEN TEAM” (Κορνήλιος Βέκκος, Παναγιώτης Γκουνίδης, Γιάννης Κτενάκης, Γιάννης Γρύλλης, Δημήτρης Δημητρίου, Ματίνα Κανάκη, Νίκος Θυμάκης) .

PROJECT MANAGER: Νίκος Θυμάκης σε συνέργεια με τον Θάνο Βαϊόπουλο

LOGISTIC MANAGER: TANI

ΙΔΕΑ ΣΧΕΔΙΟΥ: Νίκος Θυμάκης-Ματίνα Κανάκη

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: “SYNERGIA-HELLENIC GARDEN TEAM” (Νίκος Θυμάκης, Βέκκος Κορνήλιος,  Γιάννης Κτενάκης,  Παναγιώτης Γκουνίδης, Γιάννης Γρύλλης, Δημήτρης Δημητρίου, Ματίνα Κανάκη).

3D ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ: Κορνήλιος Βέκκος

ΓΕΝΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: TANI, ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΦΥΤΟΧΩΜΑΤΑ-ΚΟΜΠΟΣΤ

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ PLANETBOOK: ΜΑΤΙΝΑ ΚΑΝΑΚΗ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΛΙΜΝΗΣ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΥΛΛΗΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΩΝ: AEROBIN

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΠΤΙΚΩΝ: ENGROW





ΧΟΡΗΓΟΙ ΦΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ:

-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ-ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΥΤΩΡΙΟΥΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
-ΦΥΤΩΡΙΑ ΓΚΛΑΒΑΚΗ
 -RHODOLAND-ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
 -GRYLLIS WATER LILLIES-ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΥΛΛΗΣ
 -ΚΙΤΑΝΤΖΗΣ ΦΥΤΑ ΑΓΕΕ
 -MARIGOLD PLANTS-ΚΙΤΑΝΤΖΗΣ ΚΡΙΤΩΝ
 -ΦΥΤΩΡΙΑ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
 -ΦΥΤΩΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
 -ΦΥΤΑ ΜΙΧΑΛΑΣ
 -ΦΥΤΩΡΙΑ ΛΑΜΙΑΣ-ΜΟΥΝΤΑΝΟΥ ΜΑΡΙΑ
-ΦΥΤΩΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ-ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΑΚΗΣ
  -ΚΑΚΤΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
 -ΦΥΤΑΓΟΡΑ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
 -ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ
 -MODAGRI-ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
-ΑΝΘΕΑ ΟΡΧΙΔΕΕΣ-ΓΙΑΚΟΥΜΗΣ ΑΜΥΡΣΩΝΗΣ
-ΦΥΤΩΡΙΑ ΓΑΡΟΥΦΑΛΗ
-GARDENIA GROWERS GROUP

(XΙΩΤΗΣ, ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΟΣ...)

ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: CONSULTIT-ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΗΠΟ»


Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2012



ΓΑΙΟΣΚΩΛΗΚΑΣ- Ο ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΗΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ






 Η πλέον ολοκληρωμένη κομποστοποίηση των υπολειμμάτων του νοικοκυριού σας επιτυγχάνεται με γαιοσκώληκες του πιο παραγωγικού είδους στον κόσμο Lumbricus rubellus ή California Red worm.
Οι γαιοσκώληκες διασπούν τις οργανικές ενώσεις που βρίσκονται στα υπολείμματα του νοικοκυριού σας μετατρέποντας αυτές σε πλούσιο οργανικό λίπασμα την πιο ολοκληρωμένη τροφή για όλα τα φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.



Η κομποστοποίηση με γαιοσκώληκες (vermicomposting) είναι ένας εξαίρετος τρόπος για να μετατρέψετε τα οργανικά σκουπίδια του νοικοκυριού σας σε μία πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία τροφή για τα φυτά σας δίχως τη δυσοσμία που προκαλούν οι συνηθισμένες μέθοδοι κομποστοποίησης.  Η κομπόστα από γαιοσκώληκες (vermicompost) μπορεί να δημιουργηθεί τόσο μέσα στο σπίτι (εξαίρετη λύση για εφαρμογή σε διαμερίσματα πολυκατοικίας) όσο και στον κήπο ή την αυλή του σπιτιού σας.




Οι κάδοι κομποστοποίησης Original Wormery & Tiger Wormery χάρει στην ειδικά μελετημένη σχεδίασή τους  θα εξασφαλίσουν όλο το απαραίτητο οξυγόνο για να  μπορέσουν οι γαιοσκώληκες και οι μικροοργανισμοί να αναπαραχθούν και να δημιουργήσουν από τα φυτικά υπολείμματα της κουζίνας και του κήπου σας ένα εξαίρετο οργανικό λίπασμα για όλα τα φυτά του νοικοκυριού σας.
Ξεκινώντας τη δική σας φάρμα μέσα στους ειδικούς κάδους κομποστοποίησης (Original Wormery & Tiger Wormery) είναι ο  ιδανικός τρόπος για να αποκτήσετε  δικό σας προϊόν γαιοσκώληκα ή σκωληκοκοπριά (vermicompost).




ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ:Οι Γαιοσκώληκες αποτελούν τον τελειότερο αντιδραστήρα λιπασματοποίησης και αποδόμησης της οργανικής ύλης μετασχηματίζοντάς την στο πλέον αξιόλογο οργανικό και οικολογικό λίπασμα.
Ο γαιοσκώληκας Red Worm ή California red worm που φέρει την επιστημονική ονομασία Lumbricus rubellus αποτελεί το πιο παραγωγικό είδος (υψηλός ρυθμός αναπαραγωγής και μικρότερο χρόνο ωρίμανσης των νεογέννητων γαιοσκωλήκων) γαιοσκώληκα στον πλανήτη ιδιότητα η οποία συνδυαζόμενη την υψηλή του ανεκτικότητα σε μεγάλες πυκνότητες ατόμων (έως και 60.000 άτομα ανά τετραγωνικό μέτρο) καθιστά το συγκεκριμένο είδος ιδανικό για εκτροφή σε περιορισμένο χώρο. Ένας γαιοσκώληκας αυτού του είδους μπορεί να δώσει μέσα σε ένα έτος και υπο ιδανικές κατάλληλες συνθήκες διαβίωσης έως και περισσότερα από 1500 απογόνους δια μέσω αλλεπάλληλων
Ο γαιοσκώληκας είναι ικανός να καταναλώσει καθημερινά ποσότητα τροφής ίσης με το βάρος του (περίπου ένα γραμμάριο κατά μέσο όρο). Από αυτήν την ποσότητα το 50 % αφομοιώνεται από τον οργανισμό του για την ικανοποίηση των αναγκών του και το υπόλοιπο 50 % αποβάλλεται ως χουμοποιημένη ύλη και ταυτόχρονα άριστο οργανικό λίπασμα.
Η ποσότητα της σκωληκοκοπριάς που αποβάλλεται από το γαιοσκώληκα εμπλουτίζεται με διάφορα ένζυμα (διάσπασης των πρωτεϊνών) και φυτικές ορμόνες (αυξίνες) ενώ οι διάφοροι μικροοργανισμοί που συμβιούν με το γαιοσκώληκα προκαλούν διάσπαση των οργανικών ουσιών της τροφής του με αποτέλεσμα το σχηματισμό του χούμου και την ελευθέρωση στοιχείων χρήσιμων και απαραίτητων για τη θρέψη των φυτών.


Για περισσότερες πληροφορίες  www.gardenproducts.gr  /  info@gardenproducts.gr
 


Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2012


FLORIADE 2012 –ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΓΡΑΦΟΥΝ ΟΙ ΠΑΡΕΕΣ…

Κόντρα, σε κάθε συντεταγμένη αρχή που επιδιώκει το τέλμα και τη ραστώνη..

Αφιερωμένο στον Γιώργο Ζαφειρόπουλο , λάτρη του Πεντελικού Όρους...
.
Στο Mundial Κηποτεχνίας θα συμμετάσχει για πρώτη φορά και η Ελλάδα, ως «εθνική» συμμετοχή. Η φετινή FLORIADE επικεντρώνεται στο τι μας προσφέρει η Φύση διαδραστικά. Έτσι, το θέμα της είναι «Το θέατρο της Φύσης» , όπου διαδραματίζεται μία παράσταση από περίπου 60 χώρες (ως τώρα) που αφορούν σε καινοτόμες ιδέες κήπων αλλά και περιβαλλοντικών δράσεων

Μετά τις συνεχείς αναίτιες αρνήσεις φορέων του Ελληνικού Κράτους για «εθνική» συμμετοχή , ο Project Manager  βρήκε τρόπο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για κάτι τέτοιο. Έτσι, μετά από συνέντευξη αξιολόγησης που έγινε στην Αττάλεια της Τουρκίας στα πλαίσια της FLORPLANT , δόθηκε από τη διοργάνωση της FLORIADE το «πράσινο φως» και η Ελλάδα θα είναι παρούσα για πρώτη φορά. Ο Νίκος Θυμάκης  με τους Παναγιώτη Γκουνίδη,  Κορνήλιο Βέκκο, Γιάννη Γρύλλη, Γιάννη Κτενάκη, Δημήτρη Δημητρίου και τη Ματίνα Κανάκη (όλοι σχετικοί με το γεωτεχνικό αντικείμενο)  θα ολοκληρώσουν μία «συνέργεια» για την Ελλάδα, δείχνοντας ότι σε κάθε κρίση , υπάρχει λύση , που τη δίνουν οι άνθρωποι που έχουν όρεξη να αναδείξουν τη δουλειά τους και να προβάλλουν την πατρίδα τους. Για αυτό το λόγο και η ομάδα ονομάστηκε «Synergia-Hellenic Garden Team» (www.hellasinfloriade2012.gr)

Το θέμα του Ελληνικού κήπου είναι πιο μακριά, πιο ψηλά, πιο δυνατά! (Citius , Altius , Fortius).Μία «παράσταση» για την προστασία της Φύσης.....


Η διάρκεια της έκθεσης είναι περίπου 6 μήνες και υπάρχει καθημερινό πρόγραμμα πολιτιστικών κι άλλων εκδηλώσεων.

Το 2012, είναι «Ολυμπιακή» χρονιά. Το σύνθημα των Ολυμπιακών Αγώνων, πιο επίκαιρο από ποτέ, για τη διάσωση του πλανήτη....

Στις 12 Δεκεμβρίου, στα γραφεία της FLORIADE, παρουσία του κορυφαίου Αρχιτέκτονα Κήπων κ. Nico Wissing, υπογράφει η σύμβαση συμμετοχής της Ελλάδας στη FLORIADE 2012.


Δηλώσεις  της ομάδας «SYNERGIA HELLENIC GARDEN TEAM»:

Κορνήλιος Βέκκος: τιμή και περηφάνια η συνέργειά μου σε αυτήν την παρέα και μία ευχή για την καλύτερη τύχη της συμμετοχής μας και της πατρίδας μας. Ζήτω η Ελλάς!

Κανάκη Ματίνα: Οι άνθρωποι που πάνε μπροστά σε αυτόν τον κόσμο, είναι αυτοί που σηκώνονται, αναζητούν τις συνθήκες που θέλουν , και αν δεν τις βρουν, τις διαμορφώνουν μόνοι τους. Τζωρτζ Μπέρναρντ Σω! (Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1925.)

Κτενάκης Γιάννης: είναι μία μοναδική ευκαιρία, άνθρωποι με μεράκι δύναμη και πίστη στο αποτέλεσμα που μπορεί να φέρει αυτή η σύμπραξη, για μία άρτια και αξιοπρεπή εκπροσώπηση.

Γκουνίδης Παναγιώτης: μία ουτοπία για την Ελλάδα, ένα προσωπικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα. Η SYNERGIA σε δύσκολους και χαλεπούς καιρούς θα είναι εκεί να προβάλλει την Ελλάδα που τόσο πλήττεται και το χώρο του Πρασίνου που περιθωριοποιείται…

Γρύλλης Γιάννης: πριν από 10 χρόνια, είχα την τύχη να επισκεφτώ την FLORIADE . Ήταν μία μοναδική εμπειρία. Ο καιρός τα έφερε έτσι ώστε τώρα όχι μόνο να την επισκεφτώ αλλά να συμμετέχω βοηθώντας την «παρέα» να γράψει την ιστορία της σε καιρούς δύσκολους… Είμαι σίγουρος ότι οι εμπειρίες που θα αποκομίσουμε κατά την «ΣΥΝΕΡΓΕΙΑ», θα είναι πολλές περισσότερες από ότι περιμένουμε. Καλή μας δύναμη

Δημητρίου Δημήτρης: είναι μία πολύ σημαντική δουλειά. Η Ελλάδα έχει μακροχρόνιες εμπορικές σχέσεις με την Ολλανδία. Είναι πολύ μεγάλη ευκαιρία να δείξουμε σε παγκόσμια κλίμακα την ελληνική άποψη περί περιβαλλοντικής παιδείας.

Θυμάκης Νίκος:  εξωστρέφεια, συνέργεια, «μαζί», λέξεις που θα οδηγήσουν την Ελλάδα προς την ανάπτυξη και την ανάκαμψη. Αυτό το μήνυμα περνάμε σε κάθε κατεύθυνση, δίνοντας το παράδειγμα και φωνάζοντας ότι το Τοπίο και τα φυτά μας είναι η καλύτερη διαφήμιση για τη χώρα μας. Μέσα από αυτό, ευχόμαστε να προκύψει και η περιβόητη «διεπαγγελματική πρασίνου»… Θερμές ευχαριστίες σε όσους στηρίζουν αυτήν την προσπάθεια!

FLORIADE 2012

VENLO- ΟΛΛΑΝΔΙΑ

5 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – 7 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2012

ΤΙΤΛΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: “THE THEATER OF NATURE”

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΤΜΗΜΑ “EDUCATION AND INNOVATION”

ΤΙΤΛΟΣ ΘΕΜΑΤΙΚΟΥ ΚΗΠΟΥ “CITIUS, ALTIUS, FORTIUS…an “act” for Nature”

ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΕΡΓΟΥ: “SYNERGIA-HELLENIC GARDEN TEAM” (Κορνήλιος Βέκκος, Παναγιώτης Γκουνίδης, Γιάννης Κτενάκης, Γιάννης Γρύλλης, Δημήτρης Δημητρίου, Ματίνα Κανάκη, Νίκος Θυμάκης) .

PROJECT MANAGER: Νίκος Θυμάκης σε συνέργεια με τον Θάνο Βαϊόπουλο

LOGISTIC MANAGER: TANI

ΙΔΕΑ ΣΧΕΔΙΟΥ: Νίκος Θυμάκης-Ματίνα Κανάκη

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ: SYNERGIA-HELLENIC GARDEN TEAM

3D ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ: Κορνήλιος Βέκκος

ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΕΣ: ΔΗΜΟΣ ΠΕΝΤΕΛΗΣ (για τη μνήμη του δασκάλου Γεωργίου Ζαφειρόπουλου)  , ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΑΡΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗΣ «ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΡΙΤΣΗΣ»

ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ: KEAN

ΓΕΝΙΚΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ: TANI, Μ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ ΦΥΤΟΧΩΜΑΤΑ-ΚΟΜΠΟΣΤ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙΟΥ (PLANETBOOK): ΚΕΑΝ

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΛΙΜΝΗΣ: GRYLLIS WATER LILLIES

ΧΟΡΗΓΟΣ ΞΥΛΕΙΑΣ: MEVOGRA NV

ΧΟΡΗΓΟΣ ΚΟΜΠΟΣΤΟΠΟΙΗΤΩΝ: AEROBIN

ΧΟΡΗΓΟΣ ΕΔΑΦΟΚΑΛΥΠΤΙΚΩΝ: ENGROW

ΧΟΡΗΓΟΙ ΦΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ:

-ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ-ΑΝΘΟΚΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΦΥΤΩΡΙΟΥΧΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
-ΦΥΤΩΡΙΑ ΓΚΛΑΒΑΚΗ
 -RHODOLAND-ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ
 -GRYLLIS WATER LILLIES-ΓΙΑΝΝΗΣ ΓΡΥΛΛΗΣ
 -ΚΙΤΑΝΤΖΗΣ ΦΥΤΑ ΑΓΕΕ
 -MARIGOLD PLANTS-ΚΙΤΑΝΤΖΗΣ ΚΡΙΤΩΝ
 -ΦΥΤΩΡΙΑ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
 -ΦΥΤΩΡΙΑ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
 -ΦΥΤΑ ΜΙΧΑΛΑΣ
  -ΚΑΚΤΟΙ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΣ
 -ΦΥΤΑΓΟΡΑ ΑΜΑΡΟΥΣΙΟΥ-ΒΑΣΙΛΗΣ ΖΑΧΑΡΟΓΙΑΝΝΗΣ
 -ΦΥΤΩΡΙΑ ΕΛΙΑΣ ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ
 -MODAGRI-ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ
-ΑΝΘΕΑ ΟΡΧΙΔΕΕΣ ΑΜΥΡΣΩΝΗΣ
-ΦΥΤΩΡΙΑ ΚΡΗΤΗΣ ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΠΑΠΑΔΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ

(και αναμένουμε κι άλλους…)

ΧΟΡΗΓΟΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ: CONSULTIT-ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΛΟΥΔΗΣ

(*) Θερμές ευχαριστίες στον Nico Wissing, την εμπορική ακόλουθο της Ολλανδικής Πρεσβείας στην Αθήνα κα. Siwarde Sap, τον Πρόεδρο του ΚΕΑΝ κ. Σταύρο Μηλιώνη , στον αντιδήμαρχο Πεντέλης κ. Λευτέρη Κοντουλάκο, στην Δ/ντρια του ΑΑΣΦΑΑΤ  κα Ολυμπία Κοντοστεργίου, τον Δ/ντη της FLORPLANT ANTALYA  κ. Mehmet Dukkanci και στους αδερφούς  Λουκίσα (ΑΓΡΟΚΤΗΜΑΤΑ ΛΟΥΚΙΣΑ).

Περισσότερες πληροφορίες για την Έκθεση www.floriade.com


Ν Θ 

Δημιουργήστε χώμα



Στον κόσμο της κηπουρικής και της καλλιέργειας, το χώμα είναι ένα από τα πρώτα βήματα για μια καλλιέργεια υγιή, και παραγωγικά φυτά. Είναι διαθέσιμο  παντού? Στην χώρα μας πολλά βουνά είναι διαβρωμένα σε τέτοιο βαθμό που δύσκολα βρίσκεις γόνιμο χώμα. Ο αγώνας αυτού του λαού για χιλιετίες να μαζέψει το λιγοστό έδαφος με αναβαθμίδες, και φραγματάκια πάνω στον βράχο. Τα χώματα φτωχά  χωρίς πολύ οργανική ουσία.  Η λίπανση παραδοσιακά γινόταν με ζωική κοπριά και τα υπολείμματα τροφών που θάβονταν με επιμέλεια. Τώρα υπάρχουν λύσεις και οργανικά χώματαπωλούνται παντού.
Υπάρχουν βάσιμοι λόγοι για να κάνουμε  το δικό μας χώμα. Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να αποφεύγουν να έρχονται σε επαφή με τα  εμπορικά παρασκευασμένα –εκτός των βιολογικά- χώματα που περιέχουν  λίπασμα, τα φυτοφάρμακα, εντομοκτόνα ή επειδή περιέχουν αμμωνία και το διοξείδιο του θείου. Μελέτες έχουν δείξει αμμωνία και το διοξείδιο του θείου μπορεί να προκαλέσει γενετικές ανωμαλίες. Τα εμπορικά χώματα, έχουν οδηγήσει στην ασθένεια των σκύλων και γατών, και στη χειρότερη περίπτωση, στο θάνατο ειδικά όταν περιέχουν υπολείμματα κακάο και άχυρων που δεν έχουν κομποστοποιηθεί επαρκώς ή δεν έχουν απολυμανθεί .
Ο στόχος κατά τη παραγωγή δικού μας  χώματος είναι να είναι ελαφρύ, πλούσιο με καλό ποσοστό οργανικής ουσίας, να στραγγίζει καλά, ώστε τα φυτά μας να μην πάσχουν από σάπισμα των  ριζών. Θα έχουμε φυτά υγιή και παραγωγικά  με λιγότερες πιθανότητες για ασθένειες  και θα ανακυκλώνουμε όλα τα οργανικά της οικίας μας μετατρέποντας τα σε χρήσιμο οργανικό λίπασμα
Τα περισσότερα εδάφη  στις αυλές μας  είναι πάρα πολύ συμπυκνωμένα και γεμάτα σπόρους ζιζανίων ώστε να μην μπορούμε να  τα χρησιμοποιήσουμε. Δεν μπορεί να αποστραγγίσει  σωστά, και ακόμη χειρότερα, μπορεί να αναπτύξει μια "κρούστα" ότι δεν θα επιτρέψει σε σπορόφυτα να διαπεράσουν την  επιφάνεια.
 Υπάρχει η δυνατότητα με χρήση των υλικών και υπολειμμάτων κουζίνας και των φύλλων και κλαδεύσεων που έχουμε στο κήπο για να βελτιώσουμε την σύσταση Η απολύμανση του εδάφους  γίνεται εύκολα με ένα πλαστικό φύλλο που το απλώνουμε πάνω από το έδαφος και τις άκρες τις θάβουμε μέσα σε αυτό . Ο ήλιος και η ενέργεια που προσφέρει θα κάνουν όλη την δουλειά και το χώμα που βρίσκεται από κάτω πρακτικά θα είναι απαλλαγμένο από ασθένειες  και αυγά εντόμων. Αν θέλουμε μικρή ποσότητα για το σπορείο μας  ο φούρνος μας κάνει γρήγορη και απόλυτη δουλειά .Θέλει 2-3 λεπτά με θερμοκρασίες πάνω από   100 βαθμούς Κελσίου
Τώρα σχετικά με τη «συνταγή»  για χώμα σπορείου
1 / 3 ίσα μέρη μίγμα ώριμο  οργανικού λίπασματος κομπόστας
1/3 παστεριωμένο έδαφος(το περισσότερο αμμουδερό που έχουμε)
1 / 3  Τύρφη 
Πριν από τη φύτευση των σπόρων  σας με σπιτικό χώμα, πλύνετε πρώτα δίσκους για μην έχουμε εστίες από ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς που θα μπορούσαν να επιτεθούν στα φυτά.

Τάτσης Κώστας - Γεωπόνος
www.bioprasino.gr

Olea europea-Ελια ευλογημένη











Χωρίς περίττα σχόλια το ευλογημένο δένδρο του Θεού......

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Οι Έλληνες συνεχίζουν με συμμετοχή στην διεθνή έκθεση πρασίνου FLORIADE 2012 στην Ολλανδία


Μετά τον σχεδιασμό και την υλοποίηση της ελληνικής συμμετοχής στην Ταιβάν οι Έλληνες προχωρούν στον σχεδιασμό Ελληνικού περιπτέρου στην διεθνή έκθεση πρασίνου της Ολλανδιας -FLORIADE 2012(η μεγαλύτερη έκθεση πρασίνου του πλανήτη που γίνεται κάθε 10 χρόνια.


Η Ελλάδα μας θα είναι και εκεί με την τρανταχτή απουσία του κράτους αλλά με το μεράκι και την αγάπη Ελλήνων γεωτεχνικών και όχι μόνο......








Ολλανδία ερχόμαστε...Όρτσα τα πανιά!
Η ιστορία της συμμετοχής της Ελλάδας στην έκθεση Taipei Flora Expo 2010-2011 



Η Ελλάδα συμμετέχει σε διεθνή εκθεση κηποτεχνίας στην Taiwan





«Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΚΗΠΟΣ-Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ TAIPEI FLORA EXPO 2010»

« Έξω απ’ το χώρο της αυλής, ο κήπος του κατείχε,
τέσσερα στρέμματα κοντά, κι ο φράχτης γύρω –γύρω
περίκλειε τα δροσερά τα δέντρα μέσα που είχε,
μηλιές με μήλα, αχλαδιές, ροδιές μ’ ωραίο μύρο                   

συκιές κι ελιές γλυκόκαρπες, με του άνθου τους την γύρη
που καλοκαιροχείμωνο πάντοτε αυτές καρπίζαν
και δεν τον ρίχναν τον καρπό.  Σαν φύσαγε Ζεφύρι
τον έναν τον ωρίμαζαν, τον άλλον τον ανθίζαν,

μεστώνει αχλάδι,  ξανανθεί, μήλο πάνω στο μήλο
σύκο στο σύκο πάλι ανθεί, σταφύλι στο σταφύλι
κι αμπέλι είχε φυτευτεί, πολύκαρπο με φύλλο
».

(ΟΜΗΡΟΥ «ΟΔΥΣΣΕΙΑ¨. Ραψωδία Η, στίχοι 112-119, περιγραφή του κήπου του Αλκίνοού)(πρώτη αναφορά για κήπο σε αρχαιοελληνικό κείμενο).


Η αλήθεια είναι πως η Ελλάδα έχει να προβάλλει τρία κυρίως πράγματα: τις αρχαιότητές της, το τοπίο της και τα πλούσια αγαθά της. Αυτά , συντιθέμενα , μπορούν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο το τουριστικό ενδιαφέρον  για την πατρίδα μας και να τη βοηθήσουν να ξεπεράσει την οικονομική κρίση και να γίνουν μοχλός ανάπτυξης. Αρκεί να  καταλάβουμε ότι η Ελλάδα είναι ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ χώρα.


Πιστεύοντας στην αρχή «η ισχύς εν τη ενώση» , από το 2009, όταν και η Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς και ο Δήμος Μυτιλήνης «κέρδισαν» τη συμμετοχή για την TAIPEI FLORA EXPO 2010, βρήκαμε «κοινό δρόμο» με τον κύριο Μιχάλη Λαγό, επιχειρηματία από τη Μυτιλήνη, που ζει μόνιμα στη Ταϊπέι για να συνθέσουμε τον «ελληνικό» κήπο, να γίνει μία ελληνική συμμετοχή.

Η έκθεση έχει γενικό τίτλο : «Άνθη-Ποτάμι-Νέοι Ορίζοντες». Γνωρίζοντας πολύ καλά ότι η Ταϊβάν έχει περάσει κυρίως από Ολλανδική κατοχή, δεν μας έκανε έκπληξη ότι και η 1η Ανοικτή Έκθεση Κηποτεχνίας  θα ήταν διοικητικά και εμπορικά «ολλανδοκατευθυνόμενη»: από τον τίτλο γίνεται σαφές ότι υπάρχει στόχος προβολής και αγοράς ανθοκομικών προϊόντων  τοπικών, των οποίων οι Ολλανδοί έχουν τα διακιώματα (Royalties) και πληρώνονται για αυτά, άρα έχουν όφελος. Έτσι, όλες οι  άλλες χώρες (συμμετέχουν συνολικά 30)  σχεδόν «κατευθύνθηκαν» να αγοράσουν φυτά από την τοπική αγορά για να κάνουν τους κήπους τους (δηλαδή, πχ η Ιταλία, έφτιαξε «ιταλικό κήπο» με Ταϊβανέζικα φυτά!). Φυσικά, τους έφτιαξαν ντόπιοι εργολάβοι. Η μόνη χώρα που δούλεψε με δικά της μέσα ήταν η Ελλάδα! Ταξίδεψαν περίπου 400 ελαιόδεντρα , πολλά σχίνα, συκιές, αρωματικά φυτά (σύνολο 40 είδη φυτών) με την επιμέλεια και την ευγενική χορηγία του παραγωγού Γιώργου Κωστελένου , από την Τροιζήνα. Επίσης, έγινε προμήθεια  σε αμπέλια,  ροδιές, εσπεριδοειδή και άλλα φυτά μεσογειακής χλωρίδας που ευδοκιμούν σε αυτήν την χώρα και πωλούνται εκεί. Θα πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι, το να εξάγει κανείς φυτά εκεί είναι εξαιρετικά δύσκολο και η διαδικασία πολύπλοκη: υπάρχουν σκληρές φυτοϋγειονομικές απαγορεύσεις, τα φυτά ταξιδεύουν σε «ειδικό υπόστρωμα» (όχι σε χώμα), είναι ψεκασμένα, χωρίς καρπούς. Μάλιστα τελικά δεν έγιναν δεκτές οι Ίριδες (Iris germanica) και οι Ψάθες (Typha latifolia) ενώ ακόμη και αυτήν την ώρα δεν έχει γίνει δεκτό το αίτημά μας να ταξιδέψουν 3 φυτά Φοίνικα Θεόφραστου (Phoenix theophrasti) , του ενδημικού φοίνικα που κινδυνεύει με εξαφάνιση.

Το φυτικό υλικό καλύπτει σχεδόν όλη την ελληνική επικράτεια , από την Κρήτη ως τη Μακεδονία , αφού ο κηποτέχνης Νίκος Θυμάκης έλκει καταγωγή τόσο από τα Χανιά όσο και από τη Νάουσα κι ήταν αδύνατο να μη συμπεριλάβει είδη φυτών από αυτές τις περιοχές. Εξάλλου , η Ελλάδα έχει εξαιρετικά πλούσια χλωρίδα (6000 περίπου είδη φυτών) και αυτό πρέπει να εκφράζετι, ειδικά τη χρονιά που γιορτάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο η βιοποικιλότητα. Η Μυτιλήνη, πατρίδα του Μιχάλη Λαγού, που έχει τη γενική επίβλεψη και το management, εκπροσωπείται κυρίως από την ελία, τη Μυτηλινιά, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά τραγουδάει κάθε βράδυ:

«Είμαι η ελιά, η Μυτιλινιά η ελιά...»


Πρόκειται για τραγουδάκι που έλεγε στο Δημοτικό (50 χρόνια πριν)  και που τον συνοδεύει σε όλα τα μακρινά ταξίδια του.....

Ήρθε λοιπόν η ώρα να τιμήσει την αγαπημένη του Ελιά, με αυτή τη συμμετοχή. Με καρτερία και αγάπη , περίμενε τα φυτά πολλές μέρες, γιατί από τη μία η απεργία των μεταφορέων στην Ελλάδα, από την άλλη η γραφειοκρατία στην Ταϊβάν, καθυστερούσαν την αποστολή. Ευτυχώς, οι προσευχές του εισακούστηκαν: Παρόλο που τα φυτά έκαναν μία τριήμερη στάση στο Dubai, έφτασαν σχεδόν σε άριστη κατάσταση. Έτσι, πλαισίωσαν τις κατασκευές και τα υπόλοιπα φυτά του κήπου της Ελλάδας. Έφτασαν στον προορισμό τους, μα πως ήταν δυνατό αυτό να μη γίνει.... Οι Έλληνες , η Ελλάδα, είναι παντού, σε κάθε γωνιά της Γης-και με τις πιο αντίξοες συνθήκες , τα καταφέρνουν.

Όσον αφορά την προσέγγιση του θέματος, δεν υπήρξαμε καθόλου «ολλανδοπρεπείς»....Το νερό είναι ένα αγαθό σε έλλειψη και θεωρήσαμε ότι έπρεπε να παρουσιαστεί η ελληνική  φιλοσοφία μέσα από την οικολογική προσέγγιση του σχεδιασμού πρασίνου, με κέντρο όμως πάντα τον πολιτισμό και τον άνθρωπο. Έτσι, το «ποτάμι», είναι η διαδρομή του ανθρώπου στη μητέρα Γη από την αρχαιότητα ως σήμερα , μία διαδρομή με αναφορές αλλά χωρίς γυρισμό. Η ρεοταξία μας πάει προς το μέλλον...Η Αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία στο πως πρέπει να διαχειριζόμαστε το περιβάλλον προς όφελος του ανθρώπου και των άλλων όντων, όπως αναφέρει ο πατέρας της Βοτανικής , ο Θεόφραστος (από τη Μυτιλήνη), συναντά το πνεύμα της Αγίας Γραφής, όπου ο Θεός ορίζει τον άνθρωπο ως «διαχειριστή» του περιβάλλοντος. Αυτά τα μηνύματα και οι αρχές, αποτελούν τα «άνθη» ενός υγιούς ανταγωνισμού για να κάνουμε ο καθένας με τις δυνάμεις του τον κόσμο καλύτερο. Οι Ολυμπιακοί Κύκλοι, συμβολίζουν τις 5 ηπείρους όπου οι τέσσερις φυλές ζουν και δρουν. Αυτές οι τέσσερις φυλές, σήμερα, περισσότερο από κάθε άλλη φορά, έχουν την «κληρονομιά» να σώσουν το πράσινο και το περιβάλλον , για το μέλλον , τους «νέους ορίζοντες» του πλανήτη! Έτσι, οι κύκλοι-κρίκοι της αλυσίδας, πρέπει να έχουν ένα χρώμα: ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ!

Μέσα από αυτόν τον κήπο θέλουμε επίσης να δείξουμε ότι ο Κήπος της Ελληνικής Χλωρίδας , ο κήπος των «αισθήσεων, είναι ένας κήπος ανθρωποκεντρικός κι όχι επίδειξης, αφού μπορεί να είναι προσβάσιμος και σε ΑΜΕΑ, με τον ήχο, το άρωμα και το χρώμα. Για να υπάρχει αυτή η πρόσβαση, ζητήθηκε «ειδική» άδεια από τη διοργανώτρια αρχή προκειμένου να φτιαχτεί εσωτερικός διάδρομος στον κήπο για ΑΜΕΑ, για να υπάρχει προσβασιμότητα, κάτι που δεν επιτρεπόταν και δεν το έχει κανένας άλλος κήπος! Τέλος, το μικρό λαχανόκηπο τον φύτεψαν τα παιδιά ενός σχολείου , για να περάσει έτσι και το μήνυμα της «συμμετοχικής» διαδικασίας στην κηποτεχνία και του «παιδευτικού» ρόλου του Πρασίνου.

Το ομοίωμα του Παρθενώνα και το εκκλησάκι, αποτελούν τις δύο κατασκευές του κήπου. Όλες οι κατασκευές έχουν φτιαχτεί από φυσικά υλικά ενώ η διαχείριση θα γίνεται «οικολογικά» , αφού εκτός των άλλων , τα υπολλείματα της συντήρησης του κήπου (κλαδέματα , χόρτα κλπ) θα πηγαίνουν προς κομποστοποίηση  σε κάδο που είναι στον κήπο!

ΔΗΛΩΣΗ ΝΙΚΟΥ ΘΥΜΑΚΗ: «H Έκθεση στη Ταϊπέι αποτέλεσε το επιστέγασμα χρόνιων προσπαθειών μου που αφορά τη συμμετοχή της Ελλάδας σε τέτοιου τύπου εκθέσεις. Η αλήθεια είναι ότι παρατηρήθηκαν πολλά αρνητικά γεγονότα , τα οποία αποδίδω στην γραφειοκρατεία και την απειρία της πρώτης φοράς. Με την υπομονή μας και την εμπειρία μας τα ξεπεράσαμε , ενώ δεν ήταν λίγες οι φορές που χάρη ακριβώς σε αυτήν την μεγάλη εμπειρία δώσαμε λύσεις σε οργανωτικά θέματα της Έκθεσης γενικότερα, μεταφέροντας know how , κάτι που το παραδέχτηκαν και οι διοργανωτές.
   Θα ήθελα να σταθώ και  λίγο στον τίτλο που δώσαμε στον κήπο μας: αρχικά , είχε ονομαστεί «Ελληνικός Κήπος-χρώματα , αρώματα και γεύσεις από την αρχαιότητα ως σήμερα».  Κατά τη διάρκεια της παραμονής μου εκεί και της επικοινωνίας μου με τους διοργανωτές και τους άλλους συμμετέχοντες, αναλύοντας τη «φιλοσοφία» του κήπου μας και απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, συνέβη το εξής: η Διευθύντρια, εμφανώς εντυπωσιασμένη από το «πάντρεμα» της φιλοσοφίας με τα φυτά και την ανθρωποκεντρικότητα του κήπου, γύρισε και μου είπε  «δηλαδή κύριε Θυμάκη, θα μας δείξετε τον ΑΥΘΕΝΤΙΚΟ ΚΗΠΟ». Έτσι, άλλαξε το όνομα, το έδωσε ουσιαστικά η ίδια, μέσα από την κατανόηση του θέματος.

Θα ήθελα να εκφράσω επίσης  τις θερμές ευχαριστίες στον κ. Μιχάλη Λαγό για όλη την προσπάθεια να γίνει πραγματικότητα ο Ελληνικός Κήπος, στο Γιώργο Κωστελένο για την προσφορά των φυτών, τον Κορνήλιο Βέκκο για την τρισδιάστατη σχεδιαστική απεικόνιση, τον οικονομικό ακόλουθο της Αντιπροσωπείας της Ταϊπει στην Ελλάδα κ. C.J Lo και το Δήμαρχο Κηφισιάς, Γεωπόνο, Νίκο Χιωτάκη, για τη συμπαράστασή του».

Για μας, η επιτυχία της καθιέρωσης σε αυτή τη χώρα, είναι το «ταξίδι». Ενωμένοι, με συνεργασία, το πετύχαμε και η γαλανόλευκη κυματίζει αυτή τη στιγμή με καμάρι στην μακρυνή Ταϊπέι. Εκεί που όλες οι χώρες της Ε.Ε έχουν Trade Office και μόνο μείς οι «έξυπνοι» δεν έχουμε.

Ευτυχώς, έχουμε τον Μιχάλη Λαγό από τη Μυτηλίνη!

Η Έκθεση άνοιξε τις πύλες της την 6η Νοεμβρίου 2010 και θα ολοκληρωθεί την 25η Απριλίου 2011 , οπότε θα δοθούν και τα βραβεία. Ήδη όμως ο «Αυθεντικός Κήπος» έχει κερδίσει το βραβείο του κοινού, αφού χάρη στην ανθρωποκεντρική προσέγγισή του είναι επισκέψιμος από επισκέπτες κάθε ηλικίας και φυσικά τα ΑΜΕΑ, αφού αποτελεί τον μόνο προσβάσιμο σε αυτά. Όλοι θέλουν να βγουν φωτογραφία με τον Αη Γιώργη , αφού η αρχιτεκτονική του τους «ταξιδεύει» στα μαγευτικά ελληνικά νησιά...κυρίως τα ζευγάρια που θέλουν να παντρευτούν!


Δήλωση Βέκκου Κορνήλιου
Ένα Αυγουστιάτικο απόγευμα του 2010 με επισκέφθηκε στα γραφεία της εταιρείας μου ο φίλος και συνεργάτης Νικόλαος Θυμάκης κρατώντας στα χέρια του έναν φάκελο που αφορούσε την διεθνή έκθεση κηποτεχνίας της Ταιβάν. Όταν μου πρότεινε να αναλάβω την σχεδιαστική τρισδιάστατη απεικόνιση του ελληνικού περιπτέρου δεν μπορούσα παρά να νιώσω ένα απέραντο ενθουσιασμό για την δυνατότητα που μου δινόταν να βάλω και εγώ ένα μικρό λιθαράκι σε μια διεθνή προβολή της χώρας μας.
Η πρόκληση για μένα τον ίδιο ήταν μεγάλη αφού πλεον τα σχέδια θα απευθύνονταν σε διεθνές κοινό με γνώσεις πάνω σε θέματα κηποτεχνίας και αρχιτεκτονικής τοπίου. Η συνεργασία με τον κ.Θυμάκη ήταν άψογη και η επιμέλεια του σχεδίου από τον ίδιο μου έδωσε πολύ ξεκάθαρες γραμμές σχεδιασμού. Έτσι ήταν αρκετά έυκολο τελικά να αποτυπώσουμε τις ιδέες του Νίκου σε τρισδιάστατη μορφή.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των φυτών που θα φυτεύονταν στο ελληνικό περιπτερο δωρίσθηκαν από τον κ. Γεώργιο Κωστελένο Γεωπόνο και ιδιοκτήτη των φυτωρίων ελιάς ΄΄Κωστελενος΄΄. Βασικό φυτό της ελληνικής συμμετοχής βέβαια ήταν η ελιά.
Εν τελει φτάνουμε λοιπόν στο σημείο που το ελληνικό περίπτερο ολοκληρώνεται και πλέον είναι και υποψήφιο για την λήψη ενός από τα 3 πρώτα βραβεία της έκθεσης. Δηλαδή μιλάμε για μια διεθνή διάκριση της χώρας μας η οποία στηρίχτηκε από απλους ανθρώπους χωρίς καμια στηριξη και συμμετοχή της πολιτείας.
Ευχαριστώ θερμά τον κ.Λαγό που το πάθος του και η αγάπη του για τη μητέρα πατρίδα τον οδήγησαν στο στηρίξει οικονομικά όλη αυτή την προσπάθεια, τον Νίκο Θυμάκη για την όλη επίβλεψη του έργου και το όραμα του και τον Γεώργιο Κωστελένο που έδωσε στην συμμέτοχη μας τουλάχιστον την πρωτιά στο φυτικό υλικό αφού η ελληνική συμμετοχή είναι η μόνη που έχει φυτά από την Eλλάδα  μας.